Angst en paardrijden - niets om je voor te schamen.
OverzichtAngst - Er is wat aan te doen.
Niets vervelender dan dat je angstig bent geworden. Je wilt zo graag ontspannen met je paard omgaan en rijden. Je weet hoe fijn het kan voelen, maar eenmaal in de buurt van je paard of tijdens het rijden overvalt het je weer; angst.
Als ervaringsdeskundige help ik nu al weer wat jaartjes andere ruiters en paarden eigenaren om het plezier in het rijden en de omgang met hun paard weer terug te vinden.
Hoe komt het dat je angstig geworden bent?
Het is handig als je kunt achterhalen waar het vandaan komt. Weet jij waar jouw angst vandaan komt? En weet je wat je denkt op de momenten dat de angst opspeelt?
Dit kan ontstaan door een gebeurtenis. Bijvoorbeeld dat je paard is gaan stijgeren; door een val van je paard;of dat je dat heb gezien en dingen gaat denken als "wat als.....?" Maar ook door trauma op andere vlakken, uit het verleden of door een ongeluk. Zelfs als je altijd een zekere ruiter bent geweest en moeder bent geworden, kan je leven even helemaal op de kop komen te staan, omdat je angstig(er) bent geworden.
Bij mij was het 't laatste. Na de geboorte van onze zoon (nu 13! alweer bijna 14 jaar) was in eens alles anders. Voor de zwangerschap, maakte ik paarden en pony's zadelmak! Hoe gekker het ging, hoe mooier ik het vond zeg maar. En dat was voor mijn gevoel in één klap weg en angst was er voor in de plek gekomen. Zo frustrerend, weet ik nog. Tot overmaat van ramp raakte ik mijn prachtig en fantastische merrie ook nog kwijt en kon ik een nieuwe band op gaan bouwen met een ander paard (wat overigens ook een schat was hoor. Maar dat maakte het allemaal niet makkelijker.
Door dit alles ben ik me enorm gaan verdiepen in het omgaan met - en oplossen van spanning en angst, bij zowel ruiter als paard.
Herken een aantal van de verschillende Angst reacties
Er zijn verschillende angst reacties die je kunt hebben.
1) Je hoort of ziet iets in de omgeving, waarvan je weet dat je paard dat eng gaat vinden. En de gedachten gaan op de loop. "als dit......dan gebeurt dat....." of "dat kan niet want dan........." of "wat als........" en angst komt opzetten.
2) Sociale druk, angts en spanning. Er staan mensen aan de zijlijn. En je vult zelf al in wat diegenen wel niet van je zullen denken en wat ze wel niet van je rijden zullen vinden.
3) Angst en onzekerheid door onbalans. Wanneer je paard zou schrikken of een bokje doet lig je er af, of althans, zo voelt het misschien.
4) Je kunt dat van binnen in een totale paniek raken, dat eigenlijk je hele lijf schreeuwt dat het niet kan, dat het doodeng is en het zweet je letterlijk uitbreekt bij de gedachte dat je hetgeen waar je mee bezig bent toch moet doorzetten en je wilt het liefst hard wegrennen.
De verschillende angst reacties, kunnen een andere aanpak gebruiken.
Bij 1 kun je je bedenken of jouw eigen angst wel reëel is, want het is nog niet gebeurd en het kan ook anders lopen zodra je oplossingsgericht gaat rijden, in plaats van met het enge object bezig te zijn. Zodra je zelf de fucus alleen op het enge object gaat leggen, 'stop je met rijden' , of je probeert juist alles onder controle te houden en zet vanalles strak. Beide keren ben je niet meer 100% bij je paard en er veranderd iets in je rijden. En doordat er iets veranderd in je rijden, is de kans groot dat je paard juist weg springt of schrikt, want onbedoeld zei je tegen je paard let op er is iets, omdat er iets in je rijden veranderden. Oplossingsgericht- en blijven rijden dus. Rijden in het NU, wat gebeurt er op dit moment? daar werk je nu mee.
En bij 2 Bij jezelf en je paard blijven met je gedachten (en: NIVEA = niet in vullen voor een ander). En hoe blijf je nou bij jezelf? Door de focus te leggen op je eigen rijden, je rijtechniek en de oefeningen die aan het rijden bent. En gaan ze niet helemaal goed? Nou en!?! Je bent aan het oefenen, blijven rijden, het is geen schoonheidswedstrijd, maar een training en je traint om te verbeteren. En weer terug naar je rijtechniek.
3 Zoek oefeningen op om stabieler in het zadel te komen zitten. Werk aan een onafhankelijke zit. Op internet en YouTube zijn vele oefeningen te vinden, gratis en voor niks, maar wil je echt verbeteren en in balans ontspannen te paard, bezuinig dat niet en zoek een goede houding en zit specialist zoals Sara Ouwehand of Jeanine van Paard&Harmonie bijvoorbeeld. Een oefening die ik je mee kan geven die je zelf kunt gaan doen is; Stukjes in verlichte zit rijden. Begin stukjes in stap en als dat goed gaat ook in draf en als je het aandurft en/of wat meer balans hebt ontwikkeld ook in galop. Je zult merken dat nadat je een stuk ik verlichte zit hebt gereden, je balans al direct iets verbeterd is ten opzichte van voor de oefening.
Dan 4, ja, die heeft wat meer uitdagingen, maar zeker niet onmogelijk. Sterker nog, ik boek hele goede resultaten met o.a. Therapeutisch Poetsen en het werken vanaf de grond voordat er weer gereden wordt. En . . . eenmaal weer in het zadel Rijden in het NU. Je gaat dan onder andere voelen wat er op dat moment is; de zon en/of wind op je huid, je voeten in de beugels etc. Neem de tijd om je paard weer opnieuw te leren kennen. Ga een stap terug en begin heel rustig weer vanaf het begin. Het gevoel van vertrouwen weer vinden. Oh en een heel groot punt in deze is accepteren, accepteren dat het zo is als dat het is. Want alleen door te accepteren kun je het gaan loslaten.
En zo zijn er nog allerhande oefeningen die ingezet kunnen worden bij angst en spanning.
Over je angst praten helpt
In alle gevallen: Spreek je uit. Praat erover. Ten eerste lucht het op en ten tweede is er altijd wel iemand die je met alle liefde verder wil helpen. Niemand in de buurt? Zeg het hardop wat je spannend vindt, vertel het desnoods tegen je paard en vertel vervolgens ook hoe je gaat beginnen op het op te lossen. Op die manier lucht het niet alleen op dat het hoge woord er uit is, maar geef je jezelf ook direct een opdracht om mee aan de slag te gaan.
Herken je een aantal dingen of een situatie? Wat is de eerste stap die jij gaat zetten naar minder angst en meer ontspanning en plezier?
Kun je wel wat hulp gebruiken of wil je een les inplannen, stuur dat zeker een mail naar info@equi-perfect.nl of vul het contactformulier op de contact pagina in en dan help ik je graag verder.